Žaludeční potíže: bolest žaludku

Správnou životosprávou lze předejít vzniku různých onemocnění žaludku včetně žaludečního vředu. Žaludeční problémy souvisí často se stresem. Podmínkami zažívací pohody jsou zvládnutí vlastní psychiky a správné stravovací návyky.

  • iAutor: Jaroslav Pavelka
  • iDatum vytvoření: 30. května 2011
 

Žaludek je součást trávící soustavy přímo navazující na jícen. Je uložen v nadbřišku v horní části břicha, uprostřed mezi dolním koncem hrudníku a pupkem. Slouží k dočasnému uložení spolykané potravy a k jejímu promísení hlavně s kyselinou solnou (HCl), která se tvoří v žaludeční stěně. V žaludku pokračuje trávicí proces započatý již v ústech.

Existuje přímá souvislost mezi žaludečními potížemi a psychikou (strach, hněv, stres, hrůza, děs). Bezvadně fungující trávení je podmíněno duševní pohodou. Jakýkoli nezvládnutý strach se projeví různými zažívacími problémy. Známé rčení „ležet někomu v žaludku“ má bezpochyby původ v nepříjemném pocitu v žaludku v souvislosti s nějakými starostmi nebo problémy.

Pálení žáhy

Pálení žáhy je způsobeno průnikem žaludečního obsahu zpět do dolní části jícnu. V jícnu pak kyselina pálí (na rozdíl od žaludku, který je na kyselinu uzpůsobený). Žaludek vždy reaguje na nedostatek žaludečních šťáv jejich zvýšenou tvorbou.

Prevence a obrana proti pálení žáhy spočívá v dodržování pravidel:

  1. Dobré je vyvarovat se jídel, která k pálení žáhy vedou. To bývá individuální; nejčastěji teplé nebo čerstvé kynuté těsto, silný čaj nebo bílé víno.
  2. Jestli už pálení žáhy nastane, není dobré ležet. Vodorovná poloha průnik žaludečního obsahu do jícnu usnadňuje.
  3. Zásadně je nutné nezvyšovat nitrobřišní tlak (nemačkat si břicho), aby nebyl další obsah žaludku mechanicky tlačen zpět do jícnu.

Pálení žáhy není způsobeno nadměrnou tvorbou kyseliny solné, proto je nesprávné při pálení žáhy užívat léky tlumící produkci kyseliny solné nebo kyselinu neutralizující. Žaludek by reagoval její zvýšenou tvorbou. Lepší je sednout si do pohodlného křesla a uvolnit břicho. Pálící kyselinu lze třeba opakovaně spláchnout do žaludku jakýmkoli příjemným nápojem.

Opakované dlouhodobé pálení žáhy po různých jídlech bývá spojeno se zvláštní brániční kýlou (hiátová hernie). Tuto kýlu odhalí vyšetření žaludku a následná operace zbaví pacienta potíží.

Bolest žaludku se zvracením, teplotou a průjmem

Prudký zánět žaludku a střeva (akutní gastroenteritida) začíná většinou zvracením, na které navazují průjmy. Bakteriální zánět žaludku (projevuje se zvracením) bývá spojen s bakteriálním zánětem střeva (projevuje se průjmem). Onemocnění trvá většinou několik dnů.

Příznaky gastroenteritidy jsou:

Léčení prudkého zánětu žaludku a střeva spočívá v úplné hladovce a příjmu dostatečného množství neslazených tekutin. Cukr je totiž potravou pro choroboplodné mikroorganizmy. V případě úporného zvracení (neudržení tekutin v žaludku) může být někdy nutné (zvláště u malých dětí a starých lidí) podání tekutin infuzní formou.

Uzdravení gastroenteritidy mohou urychlit tablety živočišného uhlí (pokud se udrží v žaludku), neboť na sebe navazují jedy vznikající působením choroboplodných mikroorganizmů. Někdy bývá nutné nasazení antibiotik.

Dlouhodobý zánět žaludku (chronická gastritida) je onemocnění, které se projevuje různými velmi neurčitými příznaky, jako jsou:

  • nadměrná plynatost,
  • nechutenství,
  • zácpa,
  • tlak nebo občasná bolest v nadbřišku.

Určité období vývoje chronické gastritidy může být dokonce zcela bezpříznakové. Správnou diagnózu určí odborný lékař vyšetřením žaludku (gastroskopií).

Článek odpovídá na následující otázky

Cílem tohoto článku je srozumitelně odpovědět na následující otázky. Kliknutím na tlačítko můžete vyjádřit svůj názor, jak se mu to podařilo. Pořadí otázek odpovídá pořadí jednotlivých částí textu článku.

  1. Čím je způsobeno pálení žáhy?
  2. Co je dobré dělat proti pálení žáhy?
  3. Jak se projevuje prudký zánět žaludku?
  4. Jak se projeví, je-li zánětem více postižen žaludek nebo střevo?
  5. Jaké jsou zásady léčení prudkého zánětu žaludku a střeva?
  • iAutor: Jaroslav Pavelka
  • iDatum vytvoření: 30. května 2011

Přispějte na tento web

Víte, že Pralék je nevýdělečnou aktivitou autora? Jakýmkoli finančním příspěvkem podpoříte rozvoj Praléku.

Související články

Článek ve svém textu odkazuje následující zdroje (v uvedeném pořadí). Zdroje danou problematiku rozvádějí či zmiňují v dalších souvislostech.

Stravovací návyky a trávicí systém
1. září 2009
izdravý životní stylistrava-zažíváníižlázaižlučníkižaludekibřichoitekutiny
Stravovací návyky a trávicí systém
Zdravý člověk má obrovské rezervy, může jíst a pít kdykoli a cokoli a trávení nevnímá. V případě vyčerpání rezerv a pocitu potíží v souvislosti s jídlem je třeba pátrat ve stravovacích návycích dříve, než začít užívat léky podporující trávení.
Stravovací návyky a trávicí systém, /zdrave_traveni
Zvracení, průjem, škytání a větry
10. září 2009
izvraceníinevolnostižaludekistrava-zažíváníijedizdravý životní stylibřicho
Zvracení, průjem, škytání a větry
Některé jinak přirozené projevy trávení mohou být za určitých podmínek obtěžující. Všechny lze ovlivnit změnou stravovacích návyků.
Zvracení, průjem, škytání a větry, /travici_potize
Kdy zánět léčit, kdy rozhánět a kdy podporovat
7. dubna 2014
izánětiteplotaiimunitaipoceníiantibiotikaialergieiúraz
Kdy zánět léčit, kdy rozhánět a kdy podporovat
Různé druhy zánětů mají různý průběh a vývoj, různé příčiny a projevy. Podle druhu a vývoje zánětu je třeba proti němu někdy intenzivně bojovat, jindy je lépe ponechat zánětu přirozený průběh a někdy jej dokonce podporovat.
Kdy zánět léčit, kdy rozhánět a kdy podporovat, /vyvoj_zanetu
Bakterie jako pomocník a nepřítel člověka
16. června 2008
imikroorganizmyiantibiotikaizánětikrevihygienainevolnostizvracení
Bakterie jako pomocník a nepřítel člověka
Bakterie a celé bakteriální kmeny jsou pro lidské tělo prospěšné, pokud se vyskytují na příslušných místech. Jakmile se však dostanou, kam nepatří, mohou způsobit nemoc. Přirozená bakteriální flóra bývá vždy narušena užíváním antibiotik.
Bakterie jako pomocník a nepřítel člověka, /bakterie
Normální tělesná teplota, horečka, podchlazení
2. října 2008
iteplotaiprochlazeníipřehřátíipoceníinevolnostitočení hlavyitekutinyimočimikroorganizmy
Normální tělesná teplota, horečka, podchlazení
Tělesná teplota se mění podle fyzické aktivity organizmu. Stoupá nebo klesá vlivem zevního prostředí a stoupá při některých onemocněních.
Normální tělesná teplota, horečka, podchlazení, /teplota
Prudký zánět slinivky břišní
4. května 2011
izánětibřichoižlázaizvraceníižlučníkinevolnostizhoubnéicukrovka
Prudký zánět slinivky břišní
Prudký zánět slinivky břišní je závažné život ohrožující onemocnění. Vzniká nejčastěji v návaznosti na přejedení nevhodnou kombinací jídel (a tvrdého alkoholu).
Prudký zánět slinivky břišní, /pankreatitida
Zánět červovitého přívěsku slepého střeva
13. prosince 2009
ibřichoistřevoizánětizvraceníiteplota
Zánět červovitého přívěsku slepého střeva
Mnohotvárnost příznaků zánětu červovitého přívěsku slepého střeva (hovorově slepák) bývá příčinou komplikací nebo zanedbání jeho léčení. V případě nejasných bolestí břicha je třeba vyhledat odborného lékaře (chirurga).
Zánět červovitého přívěsku slepého střeva, /slepak
Možnosti podávání léků a lékové formy
9. května 2010
iangínaiporucha vědomíiteplotaicévyizvraceníialergie
Možnosti podávání léků a lékové formy
Léky se mohou dostat do těla různými cestami. Stejné množství léku (účinná dávka léku) působí stejně, je-li podáno kteroukoli formou a kteroukoli cestou. Většinou je možné nasadit takovou formu, která pacientovi vyhovuje.
Možnosti podávání léků a lékové formy, /leky
Proč nelze mít svá oblíbená antibiotika
14. května 2008
izánětiimunitaimikroorganizmyiteplotaiangínaialergieiprevenceimoč
Proč nelze mít svá oblíbená antibiotika
Nežádoucí bakterie jsou v lidském těle likvidovány bílými krvinkami. Antibiotika mohou bílým krvinkám pomoci, pokud bakterie dočasně vítězí. To se projevuje rozvojem zánětu.
Proč nelze mít svá oblíbená antibiotika, /antibiotika

Nová elektronická kniha

Chystáme se vydat e-book se články tohoto webu. Získáte tím všechny články autora do své oblíbené čtečky. Koupí e-booku navíc podpoříte autora a další rozvoj tohoto webu.

  1. iE-book pro všechny druhy čteček plus formát PDF.
  2. iAutomatické aktualizace a přidávání nových článků!
  3. iZajímá Vás e-book?